October 26, 2017

Alueuutiset: Sunny Car -autokeskuksen loputon sotku

Sunny Car Center- yrityshankkeen ympärille liittyy paljon yksityiskohtia ja siitä puhutaan vieläkin, vaikka itse yritystoimintaa ei koskaan päästy käytännössä toteuttamaan, maa-aluetta ei koskaan maksettu ja valtavasta suunnitteilla olleesta rakennuksesta saatiin aikaiseksi vain nyt jo kulttimaineeseen noussut mainostorni, joka sekin jäi yhtiöltä maksamatta.

Mukana Euroopan suurimmaksi autokeskukseksi suunnitellun hankkeen osakkaina olivat alun perin Markku Ritaluoman Sunny Trading-yhtiö, Antti Peltoniemen Antrading-yhtiö, pääomasijoitusyhtiö Virtaa Hämeeseen ja Hämeenlinnan kaupunki. Autokeskuksen arvioitiin alussa maksavan 70 miljoonaa euroa ja sen oli alkuperäisen suunnitelman mukaan määrä valmistua vuonna 2012.

Haaveista konkurssiin ja käräjille

Markku Ritaluoman haave alkoi käydä toteen kun Hämeenlinnan kaupungin kesäkuussa 2010 hyväksymä hanke julkistettiin. Alussa arvioitiin, että 70% tiloista täytyisi saada vuokrattua hankkeen onnistumiseksi. Vuoden 2011 aikana rakennussuunnitelmat muuttuivat kahdeksan kerroksen sijasta kahteen kerrokseen. Rakennustöitten oli tarkoitus alkaa vuonna 2012 ja valmistua 2014.

Vuonna 2012 hankkeen takaiskut alkoivat ilmaantua. Rakentamisen aloittaminen viivästyi mm. tontilla lilluvan liejun vuoksi, vuokralaisia ei ollut vieläkään tuotu julkisuuteen, Hämeenlinnan kaupunki vetäytyi pois osakassopimuksesta 300 000 euron arvosta unohtuneiden kaupparekisteri-ilmoitusten takia ja hankkeen kustannusarviot nousivat n. 150 miljoonaan euroon. Toisaalta Iisakki Kiemunki saman vuoden aikana torjui huhut rahoitusvaikeuksista, Ritaluoma ilmoitti löytäneensä puolelle tiloista vuokralaiset ja 20 miljoonan euron sijoittajan Amerikasta. Hämeenlinnan kaupunki esitti valtuustolle tontin kauppahinnaksi 8,4 miljoonaa euroa.

Tonttikauppaehdotus hyväksyttiin valtuustossa 2013 ja mainostolppa pystytettiin Kirstulan pellolle. Lopulta tehdyn tonttikaupan maksujen viimeisimmäksi takarajaksi sovittiin 30.9.2014.

Yhtiö joutui sijoitushuijauksien uhriksi. Tietovuoto sambialaismediaan toi negatiivista julkisuutta. Heti maksun takarajan jälkeen 1.10.2014 kaupunki alkoi purkaa tonttikauppaa, koska kaupparahoja ei ollut maksettu.

Sunny Car Center asetettiin konkurssiin Hämeenlinnan käräjäoikeuden päätöksellä 14.9.2015. Konkurssipesää alettiin selvittää julkisselvityksessä. Kuuluisa mainostolppa purettiin ja myytiin. Näin loppui myös haaveet Sunny Car Centeristä ja toimintaa on enää oikeustoimien muodossa. Hämeenlinnan käräjäoikeus nosti yhteensä neljä haastetta konkurssipesään palautettavien rahojen tiimoilta.

Rahasummaltaan suurimmassa haasteessa vaaditaan yhteensä 6,5 miljoonan euron saatavia konkurssipesälle, jotka Sunny Car Center vei ulkomaille yrityksen ollessa ylivelkainen. Sekä Iisakki Kiemunki että Markku Ritaluoma kiistävät syytteet, koska Kiemunki ilmoittaa olleensa tietämätön muista kuin yrityksen toimintaan liittyvistä siirroista ja Ritaluoma vastaa rahojen menneen odotetuille sijoittajille, ei hänelle itselleen. Viimeisiä tuomioita ei ole vielä annettu.

Rahoitushuijaukset ja tietovuoto

Kokenut liikemies Markku Ritaluoma joutui Sunny Car Centerin sijoittajia etsiessä usean huijauksen kohteeksi. Jotkut ovat spekuloineet onko Ritaluoma todella uhri vai huijari itsekin, mutta jälkimmäiselle vaihtoehdolle ei ole pystytty antamaan mitään näyttöä. Huomioon on otettava myös se, että suuri osa huijauksessa menetetyistä rahoista olivat hänen omiaan ja hän on joutunut ulosmittaamaan omaisuuttaan Sunny Car Centerin jälkisotkujen myötä.

Ilmi tulleita kansainvälisiä huijauksia tapaukseen liittyen on neljä kappaletta.

  1. Sunny Car Centerillä oli vuonna 2013 tavoitteena saada 10 miljoonaa euroa yhtiöön sijoitettavaa rahaa. Toisin kuitenkin kävi, vaikka yhtiö maksoi etumaksuna 150 000 euroa afrikkalaismiehelle. Etumaksun vastineeksi yhtiö sai vain 94 500 euron edestä väärennettyjä 500 euron seteleitä. Poliisille tehtiin tutkintapyyntö asiasta.
  2. Sveitsiläisessä hotellissa Ritaluoma luovutti miljoona euroa Philippe Darianille ja hänen olisi sopimuksen mukaan kuulunut saada 7-8 miljoonaa euroa sijoitustarkoituksissa. Luovutettu salkku oli kuitenkin täynnä väärennettyjä rahoja. Sveitsissä on poliisitutkinta asiasta.
  3. Samantyylinen huijaus tapahtui, kun Alexander Zulermolle toimitettiin 87 000 euroa vakuusmaksuna 20 miljoonan euron sijoitusrahoja vastaan. Toimitettu Barcleys Bankin asiakirja oli kuitenkin väärennetty.
  4. Kaikista tunnetuin ja eniten mediahuomiota kerännyt huijaus oli ns. nigerialaishuijauksen uhriksi joutuminen. Ritaluomaan oltiin aluksi puhelimitse yhteydessä ja ilmoitettiin, että Sambian entisen presidentin leski Regina Chiluba haluaa sijoittaa rahojaan Sunny Car Centeriin Lontoosta käsin. Luvattu sijoitussumma oli 33,6 miljoonaa euroa, kun ensin vakuusmaksu 336 000 euroa olisi toimitettu Eteläafrikkalaiselle tilille.

Pankki huomasi mahdollisen huijausyrityksen, jäädytti rahat ja ilmoitti poliisille. Poliisi suositteli Sunny Car Centeriä olla maksamatta summaa ulkomaille, koska oli todennäköistä, että kyseessä oli huijaus. Ritaluoma ei kuitenkaan uskonut poliisia tai muita varoittavia tahoja, vaan laittoi rahat maksuun. Huijauksen tuloksena yhtiö menetti rahat ja ei koskaan saanut luvattuja maksuja. Sunny Car Centeristä tulikin Suomen kuuluisin nigerialaishuijauksen uhri.

Viimeiseksi mainitusta huijauksesta tuli myös erityisen tunnettu, koska Hämeenlinnan kaupungin valtuuston jäsen Kari Ilkkala myönsi vuotaneensa salassa valtuuston kokouksen salassa pidettävää tietoa Zambian Watchdog -verkkolehdelle. Tietovuoto sisälsi epäilyn rahanpesusta kyseisiin sijoitusrahoihin liittyen. Koko sijoitus osoittautui myöhemmin kuitenkin kokonaan huijaukseksi, eli rahanpesu- tai muita rahoja ei ollut olemassa.

Tietovuototunnustuksen jälkeen Ilkkala erotettiin luottamustoimestaan. Ritaluoma syyttää Kari Ilkkalaa Sunny Car Centerin onnistumismahdollisuuksien pilaamisesta. Tietovuodon myötä mm. Siemens purki yhteistyösopimuksensa, eikä oikeita sijoittajia löytynyt tonttimaksun takarajaan mennessä. Kari Ilkkalan tietovuotoa käsitellään oikeudessa. Ritaluoma haluaa vahingonkorvauksia ja Hämeenlinnan kaupunki selvittää onko tietovuototapauksessa tapahtunut rikos.

Usko, toivo, raha

Hämeenlinnan maamerkistä ei siis lopulta tullut mitään. Hanke kaatui rahoituksen ja autokauppojen kiinnostuksen puutteeseen. Ritaluoma uskoi alusta loppuun, että rahoitus löytyisi, toisin kuitenkin kävi. Sunny Car Centerin asioita puidaan varmasti vielä pitkään ja monelta taholta. Voisiko hanketta tituleerata nyt Euroopan suurimmaksi epäonnistuneeksi autotaloksi?

Privacy Policy