October 26, 2017

Kulutus ja vapaa-aika: Nuoriso rakastaa fidget spinnereitä

Pyörivä liike, lumoavat värit ja temppujen opettelu ovat hullanneet nuorison ympäri maailmaa. Kaikki haluavat saada oman fidget spinnerin ja mieluummin useamman kuin yhden. Lelusta tuli ehdottomasti kesän 2017 hittituote.

Kyse on pyörivästä hyrrästä, jolla voi tehdä erilaisia temppuja tai vain pyörittää sitä yksinkertaisesti kahden sormen välissä tai vaikkapa pöydällä. Fidget spinnerin alkuperäisen tarkoituksen sanotaan olleen keskittymistä helpottava väline erityisesti esimerkiksi ADHD:sta ja autismista kärsiville lapsille, mutta sen suosion myötä merkitys on varmasti muuttunut.

Mikä on fidget spinner?

Elokuun 2017 ajan sosiaalisessa mediassa on pyörinyt kuva muinaisesta fidget spinneriä muistuttavasta esineestä. Muinaisen Mesopotamian alueelta löydetyn esineen uskotaan olevan peräisin 2000-1800 eaa. Chicagon yliopiston itämaisen instituutin hallussa olevan esineen selvityksessä mainittiin olevan “spinning toy” eli pyöritettävä lelu ja toden totta esine muistuttaa tänä vuonna suuren suosion saavuttanutta hittilelu fidget spinneriä. Museon henkilökunta on kuitenkin oikaissut esineen todellisen luonteen olevan eläinkuviollinen nuijan pää, eli ihan näin pitkää menneisyyttä spinnerillä ei kuitenkaan tiettävästi ole ollut.

Se, kuka nykyaikaisen näköisen fidget spinnerin on keksinyt, ja miten ja kenen ansiosta sen suosio lähti valtavaan nousuun, on epäselvää. Monet pitävät lelua kuitenkin amerikkalaisen Catherine Hettingerin ideoimana. Vuonna 1993 hän teki patenttihakemuksen luomukselleen, jossa sormen päässä olevaa esinettä voi toisella kädellä pyörittää. Hettingerin suunnitteli välineen auttamaan keskittymisvaikeuksista kärsiviä lapsia saamaan parempi keskittymiskyky. Hänen keksintönsä näyttää ulkoisesti kuitenkin melko erilaiselta kuin nykyversio fidget spinneristä. Myös patentti poistui rekisteristä vuonna 2005 maksamattomien kulujen takia.

Tarkkaa ajankohtaa ei siis pysty määrittämään, koska nykyisen fidget spinnerin tarina on lähtenyt sosiaalisesta mediasta. Voidaan kuitenkin sanoa, että kevään 2017 aikana fidget spinner saavutti suursuosion nopeaa tahtia. Suomessakin toukokuun lopussa uusia fidget spinnereitä alkoi olla jopa vaikea löytää, mutta nyt niitä on jopa pienen kylän kyläkaupassa.

Hyötyä vai haittaa

Moni tietää, että fidget spinner on alun perin suunniteltu keskittymiskykyä helpottavaksi välineeksi. Spinnerin vaikutuksista ei ole kuitenkaan tehty tieteellistä tutkimusta. Toisaalta jos kärsii keskittymisvaikeuksista, on todettu, että monia helpottaa jonkun asian näpertely samalla kun täytyy keskittyä esimerkiksi kuuntelemiseen. Tähän fidget spinner varmasti ajaa asiansa.

Fidget spinneristä on suosionsa myötä tullut kuitenkin enemmän lasten ja nuorten lelu kuin väline keskittymiseen. Koulumaailmassa fidget spinnerillä temppuilun luulisi olevan paremminkin häiriötekijä. Monissa kouluissa ympäri maailmaa fidget spinner onkin kielletty koulupäivän aikana. Lelun suosiosta kertoo se, että kouluissa on annettu erikseen säännöt fidget spinnereiden käyttämiselle.

Vaarat

Monet ostavat fidget spinnerin netistä tai tietämättä tarkalleen sen alkuperää. Fidget spinnereitä valmistetaan monista eri materiaaleista. Suomeen tuodaan tällä hetkellä fidget spinnereitä eri puolilta maailmaa, suuri osa Aasian maista. Tullaus vaiheessa tarkastajat eivät aina pysty varmistamaan Suomessa leluissa vaadittuja lelun turvallisuudesta kerrottavia CE-merkintöjä tai ikärajasuosituksia, koska spinnereitä tuodaan maahan sekä aikuisille suunnattuna välineenä, että lasten leluina. Lasten leluissa on tarkemmat turvasäädökset kuin aikuisille suunnatuissa välineissä.

Mediaan on tullut tietoon pienien osien irtoamisesta, pienten lasten sormien jumiin jäämisestä reikään ja joistain spinnereistä on myös todettu irtoavan lapsille haitallisia aineita kuten lyijyä ja elohopeaa. Uutisiin on myös tullut palamaan syttyvät spinnerit. Tällaiset spinnerit ovat sisältäneet erityisominaisuuksia kuten led-valoja ja akun.

Internetissä mm. Youtubessa on katsottavissa valtava määrä fidget spinnereihin liittyviä videoita. Käyttäjät esittelevät uusimpia ja hienoimia temppujaan fidget spinnereillä tehtynä. Osa tempuista saattaa olla vaarallisiakin, kun niihin otetaan mukaan esimerkiksi palavan kynttilä. Tavallisessa pyörittelyssä ja temppuilussa ei kuitenkaan piille välitöntä vaaraa.

Turvallisesti käytettynä fidget spinner ei aiheuta vaaraa, eikä siitä ole mitään haittaa lapsille tai nuorille. Ikäsuosituksena on hyvä muistaa, että spinneriä ei kannata antaa alle kolmevuotiaiden käsiin siitä mahdollisesti irtoavien osien takia ja kenenkään ei tule laittaa fidget spinneriä suuhunsa.

Ketkä käyttävät spinneriä

Fidget spinner on suosittu erityisesti lasten ja nuorten parissa, mutta myös aikuiset ovat mieltyneet pyörittelemään. Nuoriso on innostunut tekemään erilaisia temppuja ja fidget spinnereitä on niin paljon erilaisia, että niistä on muodostunut jo keräilykohde. Fidget spinnereitä on saatavilla jopa USB-liitännällä, joten jopa musiikin kuuntelu onnistuu samalla härvelillä. Elokuun 2017 alussa kanadalainen yhtye Arcade Fire julkaisi osan albumeistaan nyt jo loppuunmyydyllä fidget spinnerillä.

Tietyillä aloilla aikuiset saattavat pyöritellä spinneriä työpäivä lomassa. Kannattaa kuitenkin miettiä missä tilanteessa pyörittely on sopivaa. Omaa ajatustyötä tehdessä saattaa spinneri käyttö olla hyvä idea, mutta kun kyse on esimerkiksi bisnestapaamisesta, saattaa pyörittely tuntua toisesta osapuolesta loukkaavalta.

Spinnerin kuluttajat Arttu Lauttamus, 12 v., Hausjärvi ja Joel Tirri, 6 v., Tuusula kertovat, että he käyttävät fidget spinneriä, koska se on hauskaa. Fidget spinneriä voi pyörittää millä tahansa sormella ja tehdä temppuja. Kysyttäessä mikä on toiveesi fidget Spinnereihin liittyen vastaavat pojat melkein yhteen ääneen, että se on saada lisää spinnereitä. Puhelinhaastattelun taustalta kuuluu kuitenkin aikuisten taustaääni ja he sanovat, ettei spinnerit saisi maksaa niin paljon. Muovista valmistetun lelun hinta on Suomen markkinoilla 5-8 euroa kappaleelta. Kysyntää näyttää riittävän siis jatkossakin.

Privacy Policy