October 26, 2017

Työ ja talous: Bitcoin – onko virtuaalivaluutta osa tulevaisuuttamme?

Monen elämä ja yhä useammat palvelut pyörivät lisääntyvissä määrin netin ympärillä. Nyt myös bitcoin-virtuaalivaluutasta on tulossa yleisempi osa kulutuskulttuuriamme.

Moni on kuullut sanan bitcoin ja useat sitä jo käyttävätkin, mutta vielä on suuri joukko, jotka eivät ole sitä vielä koskaan kokeilleet ja virtuaalivaluutta saattaa tuntua riskivaluutalta. Mitkä ovat bitcoinin riskit, uhkat ja mahdollisuudet? Maksatko ehkä sinäkin ruokatavarasi bitcoinien muodossa jatkossa? Tulevaisuus sen meille lopulta kertoo.

Mikä on bitcoin?

Vuonna 2008 Satoshi Wakamoto-nimimerkillä toiminut henkilö tai yhteisö kehitteli maailman ensimmäisen virtuaalisen kryptovaluutan, jota alettiin kutsua bitcoiniksi. Ensimmäinen bitcoin luotiin vuonna 2009. Bitcoin-virtuaaliraha mahdollistaa varojen siirron globaalisti missä ja mihin tahansa maailmassa Internet-yhteyden välityksellä. Takana ei ole mitään yritystä, vaan bitcoin toimii avoimen yhteisön avulla, joka kehittää kyseessä olevaa hajautettua rahajärjestelmää yhteisvoimin. Taustajoukoissa toimii siis samantyyppinen yhteisö kuin mikä on esimerkiksi Linux palvelukäyttöjärjestelmällä.

Miten bitcoin toimii?

Käytännössä kaikki bitcoin-tilisiirrot kirjautuvat virtuaaliseen tilikirjaan, jota kutsutaan Blockchainiksi. Ylläpitäjät eli louhijat luovuttavat tietokoneidensa laskentatehoa tilikirjan päivittämiseksi. Palkkioksi ylläpitäjät saavat murto-osan siirretyistä bitcoineista itselleen.

Bitcoinien käyttöönotto alkaa bitcoin-lompakon hankinnalla. Bitcoinien käyttö on helpointa älypuhelimen lompakoilla ja toisaalta suurien rahamäärien ollessa kyseessä turvallisinta turvalompakoilla ja -laitteilla. Toinen vaihe on bitcoinien hankkiminen, joka voi helpoiten käydä ostamalla niitä. Bitcoineja voi myös pyytää palkkioksi esimerkiksi myymistään tuotteista. Oston voi tehdä netissä siihen tarkoitettujen palvelujen kautta tai käteisellä bittimaatin avulla.

Mitä hyötyä on bitcoineista?

Yksi suurimmista eduista bitcoineja käyttäessä on, että virtuaalivaluuttasiirron voi tehdä helposti ja nopeasti missä ja minne tahansa päin maailmaa milloin vain. Siirroissa ei käytetä välikäsiä, joten siirtokustannukset pysyvät alhaisina.

Bitcoin-tilisiirtojen käyttö perustuu siihen, että itse siirrot ovat kaikille käyttäjille näkyvissä, mutta niiden takana olevien lähettäjien ja vastaanottajien henkilötiedot pysyvät salassa. Tämä mahdollistaa siis täysin yksityissuojan turvaavan kaupankäynnin, kunhan muistaa itse huolehtia käyttöön tarvittavan tunnuksen vaihtamisesta maksuittain.

Bitcoin- virtuaalivaluuttaan liittyy vain pieni inflaatioriski, koska kyseistä virtuaalivaluuttaa tullaan tuottamaan vain rajallinen määrä. Bitcoinin perusrakenteet ovat suunniteltu erittäin turvallisiksi.

Mitkä ovat bitcoinin riskit ja uhkat?

Bitcoinin voidaan sanoa olevan turvallinen maksuväline. Palvelun käyttöön liittyy kuitenkin myös riskejä. Virtuaalivaluutta toimii koodikielellä internetissä, eikä se kuulu minkään viranomaisen valvonnan alaisuuteen. Tämä altistaa sen tekniselle haavoittuvuudelle mm. hakkeroinnille.

Bitcoineilla tehtyä siirtoa ei voi perua, joten jos tekee siirron kanssa virheen ja suuntaa sen väärälle tilille, ei sitä voi enää saada takaisin, ellei sattumoisin tuttu vastaanottaja halua sitä palauttaa. Jos netissä toimiva bitcoin lompakko katoaa esimerkiksi konkurssin myötä, on bitcoinejaan vaikea saada takaisin yrityksen kadotessa virtuaalivaluuttoineen.

Bitcoineilla on maine epävakaasta vaihtoarvosta verrattuna reaalivaluuttoihin. Tämä pitää paikkaansa, koska bitcoin on vielä hyvin nuori maksuväline. Tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, että arvoheilahtelut olisivat tasaantumaan päin.

Bitcoinien käyttö suojaa yksityisyyttä ostotilanteessa. Tämä voi olla hyvä asia, koska ihmisillä säilyy vapaus omaan omaisuuteensa ja kenelle sitä haluaa antaa, mutta toisaalta anonyymit ostotapahtumat ovat houkutelleet mukaan laittoman tavaran myymisen, rahanpesun ja huumekaupan. Mustan pörssin markkinat ovat bitcoin tilisiirroista n. 20 % luokkaa, joka ei ole sen suurempi kuin yleisesti ottaen huomioon koko maailman talouden.

Mikä on virtuaalivaluutan tämän hetkinen tilanne?

Bitcoin näyttää olevan koko ajan suositumpi maksuväline. On arvioitu, että tällä hetkellä bitcoinia ja muuta virtuaalivaluuttaa käyttää n. 3-6 miljoonaa eri kuluttajaa. Suomessa on yli 50 000 käyttäjää. Bitcoinilla suoraan kaupassa maksaminen on vielä melko harvinaista, mutta ostopaikkamahdollisuudet monen nettiostospaikan lisäksi on yleistymään päin. Suomessa tämä on mahdollista jo sadassa eri yrityksessä.

Tällä hetkellä bitcoinin kurssi on korkeammalla kuin koskaan ennen. Sen tämän päivän arvo euroissa on 3551,74 €. Luottamus bitcoinia kohtaan lisääntyy.

Ympäri maailmaa taloustilanne on epävakaa, mutta tämä vaikuttaa itse asiassa positiivisesti bitcoiniin käyttäjämääriin, koska perinteisesti maailman velkaantuessa ihmiset luottavat enemmän johonkin muuhun kuin rahavaluuttoihin, esimerkiksi kultaan. Tulevaisuudessa yhä useammat saattavat turvautua virtuaalivaluuttoihin. Bitcoinin odotettuihin kapasiteettiongelmiin ollaan julkaisemassa ratkaisua ja lisää vaihtoehtoja tutkitaan parhaillaan.

Miltä tulevaisuus näyttää?

Virtuaalivaluutat puhuttavat joka puolella. Euroopan unionissa mietitään miten jatkuvasti ja nopeaa tahtia kehittyvää teknologiaa edes pystytään valvomaan? Pankeissa mietitään voisivatko he tarjota bitcoineille jatkossa turvallisen säilytyspaikan ja virtuaalivaluutta ohjautuisi sitä kautta valvonnan piiriin.

Bitcoinilla näyttää olevan edelleen kysyntää. Digivaluuttojen määrä maailmassa on tällä hetkellä 150 miljardia, joista 69 miljardia, eli vähän alle puolet on bitcoin muodossa. Kaikki tämän kaltaiset valuutat ovat kuitenkin vielä kovin uusia, joten vaikka bitcoin on nyt ykkönen, ei voida tietää onko se sitä myös tulevaisuudessa.

Bitcoin kasvattaa suosiotaan vauhdilla erityisesti heikkojen paikallisvaluuttojen alueilla, kuten Kiinassa, Latinalaisessa-Amerikassa, Latviassa, Etelä-Afrikassa ja Intiassa. Egyptiin on suunnitteilla bitcoin-pörssi, koska bitcoin herättää siellä valtavasti kiinnostusta. Viime vuoden devalvoinnin seurauksena Egyptin punta menetti 50 % arvostaan ja hinnat puolestaan ovat nousseet. Ihmiset etsivät uusia ratkaisuja mm. bitcoinin muodossa. Virtuaalivaluutta vaikuttaa siis entisestään kasvattavan suosiotaan, eikä näkyvissä ole syyytä sille, miksei se olisi osa tulevaisuuttamme, pikemminkin päinvastoin.

Privacy Policy